Grote Muiterij Smerdiek gered van sloopkogel

Artikel uit Thoolse Bode- 13 mei 2021
Vera de Geus

De Grote Muiterij hoeft niet tegen de vlakte. Dat maakt het college van B&W bekend. De markante boerderij uit 1760 aan de Sint Annalandseweg in Sint Maartensdijk zou gesloopt worden, maar Bergenaar Hans Schmenk heeft het plan de ernstig vervallen boerderij te redden. Dit tot grote vreugde van het college. “Het is natuurlijk altijd jammer als een rijksmonument ter ziele gaat, maar we hebben absoluut vertrouwen in het plan”, aldus wethouder Peter Hoek. Schmenk is voornemens wooneenheden in de Grote Muiterij te creëren.

“Deze ernstig vervallen boerderij is een rijksmonument”, zo weet wethouder Peter Hoek te vertellen. “In eerste instantie was het scenario sloop, nadat de eigenaar die er geboren en getogen is de omliggende gronden had verkocht. Het is echter ontzettend jammer om zo’n gebouw kwijt te moeten raken. De boerderij komt uit de 18e eeuw en daar hadden we graag een mooier perspectief bij dan de sloopkogel”, zo blikt hij terug. ‘Het was ontzettend jammer geweest als we dit prachtige rijksmonument kwijt waren geraakt’

Kopgevel
Kopgevel @Tineke Fopma

Wooneenheden
Hans Schmenk uit Bergen op Zoom, die ook daar een dergelijk project tot een succesvol einde heeft gebracht, ziet mogelijkheden in de Grote Muiterij. Ook de huidige eigenaar is inmiddels akkoord gegaan met de overname van de boerderij. “Het idee is om wooneenheden in de schuur van de boerderij te realiseren”, zo legt wethouder Peter Hoek uit. “Verder wordt de boerderij natuurlijk volledig gerestaureerd. Dankzij dit plan krijgt het gebouw een prachtige nieuwe toekomst en daar kunnen we als gemeente alleen maar blij mee zijn.”

Subsidie
“Het opknappen van de boerderij in deze staat kost veel geld, daarom is er subsidie bij de provincie Zeeland aangevraagd voor de jaarlijkse subsidieronde. Hopelijk is daar snel duidelijkheid over. De aanvraag is door de heek Schmenk in ieder geval uitstekend onderbouwd door middel van een rapport van 130 pagina’s”, zo besluit Hoek.

Bronnen:

  • Tekst: Thoolse Bode